Historie van Jachthaven Wolderwijd

Bij Jachthaven Wolderwijd stalt u gemakkelijk uw boot, geniet u van een drankje bij een van de restaurants én komt u helemaal tot rust op de camping aan het water. Jachthaven Wolderwijd is een van de gezelligste jachthavens in Nederland en heeft een hele geschiedenis. We vertellen u graag meer over het ontstaan en de historie van Jachthaven Wolderwijd.

Waar het allemaal begon

Ooit was de Zuiderzee een grote binnenzee met zoutwater, getijden en talrijke vissersplaatsen. Om Nederland te beschermen tegen watersnoodrampen werd in 1932 de bouw van de Afsluitdijk afgerond. Een rechtstreekse verbinding tussen de provincies Friesland en Noord-Holland werd hiermee een feit.

Tussen 1936 en 1968 werd gewerkt aan het verder inpolderen van het IJsselmeer, waarvan de naam ontstond na de aanleg van de Afsluitdijk. Als eerste werd gestart met het droogmalen van de Noordoostpolder. Vervolgens Oostelijk Flevoland en tenslotte in 1968 met Zuidelijk Flevoland.

Bovenstaande polders vormen gezamenlijk de jonge provincie Flevoland.

Opening jachthaven Wolderwijd

In 1978 werd jachthaven Wolderwijd feestelijk geopend. Een zeer prestigieus project, dat bestond uit drie havenkommen:

  • Bonshaven
  • Bolhaven
  • Pluuthaven

De havens hadden een gezamenlijke capaciteit van ca. 1300 ligplaatsen, drie toiletgebouwen, een overdekte winterstalling voor boten, watersportwinkel, jachtwerf en een onafhankelijke scheepsmakelaardij in een verlaten gebied.

Bebouwingen in jachthaven Zeewolde

In 1983 werd op zeer bescheiden schaal begonnen met de eerste bebouwingen van het toekomstige dorp. Bij wet werd op 1 januari 1984 de gemeente Zeewolde ingesteld. Zeewolde is de jongste gemeente van Nederland als we latere wettelijke samenvoegingen van gemeenten achterwege laten. Anno 2022 heeft Zeewolde meer dan 23.000 inwoners.

Jachthaven Wolderwijd watervilla

In 1987 kreeg de jachthaven nieuwe eigenaren. In samenwerking met de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland werd besloten een groot deel van de Pluuthaven te bestemmen voor woningbouw. Drie landpieren werden aangelegd en bebouwd met watervilla’s die met een knipoog naar het verleden in de vorm van een W (Wolderwijd) zijn gerealiseerd.

De ideale camping jachthaven

In de jaren na 1988 kwamen er verschillende faciliteiten bij in de Bonshaven, zoals een nieuw havenkantoor, restaurant (Grieks specialiteitenrestaurant Irodios) en toiletgebouw. Maar er werden ook drie trekkershutten en enkele appartementencomplexen gerealiseerd. Kortom: de ideale camping aan het water en nog steeds een erg geliefde plek.

Jachthaven Wolderwijd nu

Vandaag de dag is Jachthaven Wolderwijd dé plek voor jong en oud. Er is veel te doen in de buurt en dankzij onze prachtige ligging ervaart u echt een vakantiegevoel. We bieden ongeveer 800 ligplaatsen voor boten en onze watersportwinkel is nog altijd een succes. Meer weten over wat er in de buurt allemaal te doen is? Bekijk dan onze pagina over de omgeving van Jachthaven Wolderwijd.

Contact opnemen

Zoekt u een ligplaats in Zeewolde? Neem dan contact op met Jachthaven Wolderwijd via 036 – 522 12 20. Voor de camperplaats aan het water en de trekkershutten kunt u bellen naar de havenmeester via 06 – 13142414.

Contactformulier

Bonshaven

Strandweg 125
3891 AJ Zeewolde

 036 – 522 12 20
Havenmeester: 06 – 549 71 163
havenkantoor@wolderwijd.nl

Jachtwerf/ Watersportwinkel

Strandweg 125
3891 AJ Zeewolde

 036 – 522 12 28
jachtwerf: jachtwerf@wolderwijd.nl
watersportwinkel: ship-shop@wolderwijd.nl

Bolhaven / Camping

Bolhaven 10
3891 AC Zeewolde

Havenmeester: 06 – 131 42 414
 msteenken@solcon.nl